Blog

20/1 /24
Argnetina 2/4 - Patagonie
Je mi jasné, že bychom mohli setrvat v této oblasti po celou dobu naší vyhrazené cesty po Argentině a stejně by ty tři týdny bylo málo. Doufám, že se do samotné Patagonie ještě někdy vrátím a prolezu jí mnohem důkladněji, protože ty výhledy a divočina je neskutečná. My si vybrali jen rychlý skok k jednomu z magnetů tohoto místa. Ledovec Perito Morreno.
4/1 /24
Argentina 1/4
Naší cca třítýdenní cesta do Argentiny by se dala rozdělit do čtyř různých částí. Ty se Vám zde budu snažit jednotlivě přiblížit. To hlavní nás čekalo až na závěr pobytu, ale když už takovou dálku, tak jsme si tam něco přihodili.
6/12 /20
Mé setkání s vorvani.
Myšlenku na setkání s největším ozubeným tvorem, jsem si v hlavě nosil už mnoho let. Slavný román Moby Dick od Hermana Melvilla, jsem četl několikrát a toužil spatřit vorvaně na vlastní oči. Sílu a chytrost tohoto tvora dokazuje i poslední plavba velrybářské lodi Essex, kterou jeden z obrovských vorvaňů napadl a cíleně potopil v dobách velrybaření. Posádku následně čekala strastiplná cesta, při které se museli členové odhodlat i ke kanibalismu. Věděl jsem, že tato monstra mají i největší akustický projev ze všech velryb a údajně jím dokáži ochromit jak kořist, tak i člověka. Dnes se naštěstí neloví a je pár míst, kde se s nimi dá setkat. Někde ještě volně, někde je potápění s nimi přísně regulováno (což je na druhou stranu dobře). Nám se tato možnost poštěstila v loňském roce, kdy po dlouhém vyjednávání jsme dostali na týden zelenou, pro natáčení a focení těchto obrů v Indickém oceánu. Věděl jsem, že i když jsou největší predátoři na světě, tak jejich sledování pod vodou, díky velké ostražitosti a plachosti, je dost složité. Z lodi není ani tak velký problém, kdy připlujete na pár desítek metrů a vidíte hřbety, nádechy a občas i výskok. Ale jakmile skončíte do vody, vorvani hned mizí v hloubce. Díky tomu jsem si nedělal velké iluze o plných kartách.
12/2 /19
Mexiko
Poslední kontrola zavazadel a zítra opět na letiště. Tentokrát směr západ a Mexiko. Začínáme v Cancúnu, kde se na moři pokusíme nafotit jedny z nejrychlejších mořských živočichů, plachetníky při lovu. Následně přelet na západ a po nalodění a absolování cca 19 hodin plavby se nám ukáží ostrůvky Socorra. Lokalita, kam připlouvají největší manty na světě. Dále delfíni, žraloci, hejna ryb a v tuto dobu se může ukázat i keporkak. Tím to ještě nekončí a další focení je naplánované na poloostrově Baja. Budu se snažit vkládat opět nějaké informace, pokud budu na přijmu.
4/12 /18
Kosatky Norsko
Kosatka dravá bylo vždy mé srdcové téma. Poprvé jsem se s ní naživo setkal na Aljašce a mou touhu je opět vidět to jen umocnilo. O lokalitě v Norsku jsem věděl už několik let, ale bylo to v šuplíku budoucích cest. Až tento rok jsem začal aktivněji se zajímat o tuto možnost a prvotní plán byl stanoven na zimu roku 19. Náhoda chtěla a já se sem dostal i o rok dřív, za účelem filmování těchto vlků moře.
26/5 /18
Kamčatka 2018
Zavazadla opět přetékají hračkami k focení a snad je budu mít šanci použít. Zítra dopoledne nasedáme do letadla a přes Moskvu směr Kamčatka. Plán? Cesta na sever k sopce Klučevská a tamní zapomenutá místa. Snad i Kurilské jezero a medvědi na jihu. Ale hlavně, velká neznámá. Co jsme už nesehnali, je sprej proti medvědům, prý to bude ten nejpomalejší z nás. I přes to se na ty noci ve stanu a v opravdové divočině opět těším. Pokud to půjde, tak se budu snažit sem něco vkládat. Držte palce a До свида́ния!
5/8 /17
Žralok veliký, Skotsko 2017
Prehistorický žralok, který je druhým největším na světě, žralok obrovský (Cetorhinus maximus). Vyskytuje se v chladných vodách a na pár týdnů se připlouvá krmit i k břehům Skotska. Nasledně mizí a mnohdy nevíme, kam. Vyrazil jsem za touto parybou, která dorůstá až deseti metrů do chladných vod vnějších Hebrid. Snad bude přát štěstí a s tímto mírumilovným tvorem půjdeme do vody. Držte palce, za hodinu odplouvám z Obanu na ostrov Coll.
22/4 /17
Jihoafrická republika
Po pěti letech nastal čas, opět se vrátit do Jihoafrické republiky. Má cesta mě sice zavede na stejná místa, která jsem už několikrát v minulosti navštívil, ale tentokrát to bude s nádechem nového cíle. První zastávka bude městečko Simon's Townu, odkud nás čekají vyjížďky za potápěním v kelpu. Jak za jedinečnou faunou tohoto prostředí, tak hlavně za žralokem sedmižábrým. Další z paryb, které ještě nemám na fotce, tak je žralok modrý a mako, za kterým se vydáme dále od pevniny a budeme se snažit se k nim dostat. Modráci by měla být snad i jistota, ale u nejrychlejšího žraloka na světě to je s otazníkem. Na závěr se přesunu ještě do městečka Gansbaai a na pár dní se opět podívám na velkého bílého. Tak nám držte palce, 22.4. nám to letí směr Afrika :-)
24/8 /16
Tonga, Fidži a Nový Zéland 2016
Křišťálově čistá voda, kterou se nesou písně rozvášněných samců keporkaka (Megaptera novaeangliae), jejich písně jsou určené samicím, které do místních vod připlouvají rodit svá mláďata a opět hledat nápadníky pro další pokolení. Snad jediné místo na světě, kde se ještě dá bez větších potíží toto divadlo sledovat. Tímto potápěním si plním další obrovský sen. Cesta mě zavede na malinkatý ostrůvek Vava'u, v souostroví Tonga, kde doufám v setkání s velrybami. Z Tongy následně přelétám na Fidži a potápko se žraloky. Nakonec mě čeká trocha cestování po souši na Novém Zélandě. Tímto Vás zvu na tento blog, kde se budu snažit , vkládat za pochodu některé fotky a zážitky. Tak jdeme na to :) :
25/3 /16
Skotsko 2014
Jezera,hory, útesy bičované rozbouřeným mořem, bájné rytířské příběhy staré snad jak lidstvo samo, hrady, zámky, samota, mnoho ovcí, zima a whisky. To jsou asi myšlenky mnoha lidí, při vyslovení slova Skotsko.
16 článků
2 strany
1 2 následující