Blog

3/10 /14
Bimini 2015
Bimini, malý zapadlý ostrůvek ležící v Bahamském souostroví. Pro našince ničím zajímavý, ovšem pro milovníky žraloků známý po celém světě. Leží tu významná vyzkumná laboratoř na žraloky. Na lokalitách okolo ostrova, nepříliš vzdálených od sebe, narazíte na různé druhy žraloků. Žije zde i mnoho endemických živočichů od savců, hadů, ptáku až po kraby. A hlavně tam panuje naprostý klid od bláznivého světa okolo.
21/7 /14
Finsko 2014
Sedíme v malé budce na zemi uprostřed fisnkých lesů. Jeden fotoaparát namířený před sebe na malou paseku a druhý vystrčený k jezeru na pravé straně, směrem k ruské hranici,která je odsud vzdálená už jen pár stovek metrů. Jsme ve střední části východního Finska a čekáme, zda-li se ukáží medvědi, vlci a při velkém štěstí i rosomáci. Celkem nás zde čekají čtyři dny pobytu, během nichž navštívíme dvě lokality.
13/7 /14
Létající žraloci
Dá se říct, že po několika letech se tohle focení v Jihoafrické republice pro mě stalo jednou velkou srdcovkou, kdy jsem na místě strávil již mnoho dní. Jde o malý ostrůvek Seal Island v zátoce False bay, kde pravidelně lachtani jihoafričtí kladou svá mláďata. Stádo čítající více jak padesát ticíc hlav, každým rokem přitahuje žraločího top predátora. Žraloka bílého. ten si sem připlouvá zpestřit svůj rybí jídleníček. Při lovu, používá jedinečnou taktiku, lov tzv.: breache, kdy se lovec přesahující několik metrů a vážící i přes tunu, vymrštit z hlubin nad hladinu. I lachtani však vědí o tomto hostu a tak si vynalezli své obrané praktiky, jak se nestat jídleníčkem na žraločím talíři.
9/7 /14
Sardinkový run
Co to ten sardinkový run vlastně je? Předstvte si plechovku se sardinkami, kde je jedna vedle druhé. Při ranu jsou sardinky také namačkané jedna vedlé druhé, jenže rozměry této "plechovky" může být i několik desítek ba i stovek kilometrů. Sardinky takto každým rokem putuji v obrovském hejnu podél východního pobřeží jižní Afriky na sever do vod Mozambiku, kde se třou.
9/7 /14
Cesta za gorilami
Přiznám na sebe jednu věc, že se občas považuji za velkého střelce. Dlouho mám něco ukryté hluboko v sobě, možná o tom jen mluvím, že bych to také rád jednou spatřil, ale stále nic nepodnikám k dosažení toho cíle. Pak vždy přijde den, kdy se to zlomí a z ničeho nic se sen promění ve skutečnost a já ani sám nevím jak. To samé platilo i o gorilách a focení ve Rwandě. Nebudu zalhávat, že moje top zvířata žijí hlavně na moři, ale to neznamená, že bych ostatní faunu a krásy přírody zavrhoval. I tady jsem věděl, že bych někdy si přál spatřit naše vzdálené příbuzné, mimo zoo v jejich přirozeném domově. V tom se to zlomilo a já do půl roku seděl v letadle, mířícím do Kigali, hlavního města Rwandy. Náš plán? Gorila horská, posledích cca 700ks volně se pohybujících zvířat na pomezí tří států, Rwandy, Ugandy a Demokratické republiky Kongo dále jen DRK. Pro spatření těchto majestátný tvorů, jsme si vybrali národním parku Volcanoes, nacházejícím se na severozápadní hranici Rwandy
14/5 /14
Za kobru s Andrém
Další dobrý nápad po focení žraloků. Když je dnes špatná voda, co si takhle s Andre Hartmanem vyrazit na kapské kobry ? I když nejsem moc velký nadšenec do smrtelně jedovatých hadů, tak kývu na souhlas a začínám připravovat fotoaparáty. Co je asi potřeba? Dlouhé sklo, jak může být taková kobra od nás daleko? Ok, zabalím si ho. Posléze jsem zjistil, že takřka nemělo cenu jej sebou tahat, protože ta vzdálenost nás od kobry byla o dost menší, než jsem si původně představoval a než jsem si kdy v životě vůbec představit chtěl.
16 článků
2 strany
předchozí 1 2