26/5 /18
Kamčatka 2018
Zavazadla opět přetékají hračkami k focení a snad je budu mít šanci použít. Zítra dopoledne nasedáme do letadla a přes Moskvu směr Kamčatka. Plán? Cesta na sever k sopce Klučevská a tamní zapomenutá místa. Snad i Kurilské jezero a medvědi na jihu. Ale hlavně, velká neznámá. Co jsme už nesehnali, je sprej proti medvědům, prý to bude ten nejpomalejší z nás. I přes to se na ty noci ve stanu a v opravdové divočině opět těším. Pokud to půjde, tak se budu snažit sem něco vkládat. Držte palce a До свида́ния!

První týden

Týden nám utekl jako voda. Po několika dnech v Petropavlovsku odkud je krásný pohled na Avachinský a Koryakský vulkán odjíždíme směrem jihovýchod do města Oktyabrskiy. Začal totiž tah toho největšího lososa čaviča. Ty nej kousky mají až 60kg. Okolo břehu řeky je plno rybářů a snaží se za poplatek 500rublů na den mít štěstí a ulovit tuto krásnou rybu. Je pravda, že je teprve začátek tahu a tak moc štěstí nepřeje. Mnozí raději využíjí lov na protější straně silnice, kde mohou volně lovit na Ochotském moři.
Díky přátelům se dostáváme i do zdejšího rybího závodu. Je až neskutečné, když se dozvídáme čísla ulovených rych. V tomto závodu je na 27 lodí a každá dokáže ulovit až tři tisíce tun ryb za sezónu. Podobných závodů je na západním pobřeží 14. A to nmluvím o tom, že na táhnoucí ryby, které uniknou sítím ještě na moři, čeká mnoho rybářů v řece. Těch pár kusů, které uniknou, tak na ně číhají přirození nepřátelé, jako jsou medvědi a dravci ze vzduchu. V duchu si tak říkám, že to je jen otázka času, jak dlouho tento obchod může ještě trvat. Každý losos přece pluje do řeky, ve které se před několika lety narodil. Pokud žádný z řeky nevypluje, nemá se do ní žádný vrátit.

Snaha o setkání s medvědem

Jsem v zapomenuté oblasti někde u Sokocha. Má mě tu vyzvednout místní hlídač, který má tuto oblast na starosti. Dochvilnost nebude asi jeho silnou stránkou a po dvou hodinách po smluveném termínu teprve slyším z dálky zvuk sněžného skůtru. Po deseti minutách se konečně dohrká asi šedesátilety chlápek na podobně starém skůtru. Alexej. Jen drobné balení a už sedím za jeho zády a vyrážíme do zasněžené krajiny. Na přelomu května a června tu sníh už taje, ale letos byla prý extrémní zima a tak průchodnost není moc snadná. To se přesvědčuji hned na jednom místě, kdy ťukám na Alexe, že bych rád něco vyfotil. Zastavuje a já seskakuji ze stroje. jenže v ten moment jsem hned po pás ve sněhu a mám co dělat se opět vyškrábat na skůtr.
Po dvaceti km se dostáváme na lovecký srub. Alex mě provází po tomto místě a ukazuje, jak to funguje. Je tu vždy dva týdny v kuse a pak se mění.
Fotím ho na skůtru a on mi říká, že mi udělá podobnou fotku. pak mi začne ukazovat, jak tento skůtr, který by spíše měl už odpočívat v muzeu, funguje. Říkám „ok“ a ptám se, zda už vyrazíme. A on, že zůstává a já jedu sám. Pomyslím si, tak to je super, cestou sem jsem se věnoval focení a hledání zvířat a vůbec ne koukání po cestě a teď mám jet sám zpět. Dobrá tedy, startuji a vyrážím. Sopka po pravé straně a les po druhé, snad na tom nic nebude. Projíždím lesem a sto metrů předemnou vidím něco velkého tmavého, jak mezi stromy přechází cestu. No super, medvěd. A co teď, na úzké cestě se asi neotočím, zbraň žádná a sjet z cesty také nejde. Co když to bude medvědice s medvíďaty a o skůtru si bude myslet, že jí ohrožuje. Jedu pomalu s připraveným foťákem. Říkám si, že když už mě má napadnout, tak ať to alespoň ještě nafotím. Nakonec se dostávám blíž a uvědumuji si, že na blizké setkání s medvědem si musím ještě počkat, tento uprchl pryč. Cestou zpět ještě uvidím tetřeva, který mi z ničeho nic přeletěl přes hlavu a po hodině cesty se dostávám zpět k autu.

Tak první setkání s medvědem.

Cesta na sever z Petropavlovsku nám zabere devět hodin. Cíl je vesnice Klyuchi odkud je vidět nejvyšší vulkán Kamčatky, Klučevská (4835m). Ten ovšem protestuje a je po celou dobu našeho pobytu zahalen v mracích. Měníme tedy plán a domlouváme nákladní auto, které nás na korbě odveze pod sopku Šiveluč a my si pak ke kráteru vyběhneme. Přejíždíme širokou sopečnou řeku kamení a prachu, kterou má na svědomí dřívější erupce tohto aktivného vulkánu. Když se kameny velikostí podobají našemu náklaďáku, řiďič zastavuje a my odtud putujeme pěšky. Přítomnost největších šelem z tohoho kraje na sebe nenechá dlouho čekat, všude nacházíme mědvědí stopy a to někdy větší, než je můj hrduník. Postupně ukrajujeme metr za metrem, když před námi na kopci zahlednu vyjít medvědici se dvěmi medvíďaty. „Medvěd“ chci upozornit i ostatní, jenže v ten moment si toho všimne i trojce chlupáčů, od nás tak sto metru vzdálených. Rychle sahám po fotoaparátu a periferně vidím, že medvědice s mláďtay se rozeběhne našim směrem. Pomyslím si, že medvíďata jsou zvědává a budou se chtít podívat, co jsme zač. Naštěstí rozeběh našim směrem je jen malé varování a po pár krocích se všichni otáčí a utíkají pryč.

Pohled na Kamčatku

Když se podívám na Kamčatku s odstupem, tak mám dva pocity, jeden jsou města a vesnice. Lide jsou zde mnohdy přátelští a přívětivější, i když občas vykulení, co tam děláme. Na druhou stranu se najdou i tací, kteří nás považují za špióny. Vojenská Kamčatka se nezapře. Všude je vidět přítomnost armády a ne vždy se vypatí obracet fotoaparát nějakým směrem, aby tam náhodou nebyl některý z mnoha radarů. Města, vesnice, prostě civilizaci bych asi shrnul jedním slovem: „bordel“ neskutečný nepořádek. Vymlácené domy jako v nějakém ghettu, všude přítomné odpadky a smrad.
Mile mě překvapila divočina. A to doslova, mnoho lidí má strach chodit do lesa z medvědů a tak stačí se dostat kousek za město a počet lidí, které potkáváme se dá spočítat na prstech jedné ruky. Konečně místo, které mě začalo lákat na Kamčatce.
Po takřka třech týdnech na Kamčatce už vím, kam se sem budu chtít vrátit a do čeho se pustit. Takže prozatím Kamčatko díky a jistě se brzo opět potkáme.

Zpět na Blog